Razlika


U zadnje vrijeme se sve češće pitam čemu sve ovo? Laganje, petljanje i varanje naroda dosad zasigurno nikom i nigdje nije pomoglo. Ipak, kakav je naš mentalni sklop, možda se tu napravi neki izuzetak. Kad sagledam sveukupnu situaciju dođem do zaključka da mi i jesmo jedan veliki svjetski izuzetak u kojem kad malo sazriješ moraš birati između dvije opcije; da li da se ponosiš ili sramiš. Prije bih se ponosio jer se Bosna i Hercegovina dešava jednom od postanka do kraja svijeta pa bih vjerovatno mogao biti i dio neke, vjerovatno lokalne istorije; a kada bih se sramio, ne bi bilo nimalo lagodno. Sramio bih se čitav život. Ipak, shvatio sam da mi se jedan dio srca ponosi, dok drugi još uvijek želi ostati suzdržan, nimalo pristrasan nijednom dijelu Sramote. Usput, ne rekoh kako se ispisuje ili izgovara ta „Sramota“. Ni više ni manje nego „Bosna i Hercegovina“. Zašto? Prije svega zbog toga što sukobi u ovom Trouglu nisu nikada okončani, a bogami kako vrijeme pokazuje ide se u svakom pravcu osim u onom koji vodi ka konačnom pomirenju, ako ga tako možemo nazvati, jer smo napismeno pomireni. Zatim zbog činjenice da je svaki pojedinac iz nebitno kojeg naroda više nego tvrdoglav i ograničen.

Usput, stanovništvo Bosne i Hercegovine ne čine tri jednaka naroda. Stanovništvo Bosne i Hercegovine čini jedan jedinstveni narod koji je, zavisi kako u kojem kraju ograničen. Kad kažem ograničen prije svega mislim na onu većinu, na one sitne duše i malograđane koji traže razliku koja ne postoji. Nešto slično sam naveo u jednom od prijašnjih tekstova kada sam rekao da smo svi na planeti Zemlji jedni – Zemljani. Eto, svjedoci smo rasne mržnje i na sjevernoj  i južnoj hemisferi, u ovom i u onom kraju svijeta. Ta mržnja je nepotrebna i ona ne pokazuje ništa drugo nego da je čovjek koji mrzi ili razlikuje (u najboljem slučaju) jedan zaista ograničen i, ružno je reći, glup čovjek. Zašto? Glup iz tog razloga što je nekada davno, kad nismo bili u planovima, nasjeo na neku priču nekog ko je, kako stvari stoje bio pametniji od njega i samo  onako mu ispričao nešto što govori o različitosti čovjeka i čovjeka. Istina, bio bih najsretniji kad bi mi neko objasnio kako ćemo tretirati nekog novopojavljenog vanzemaljca koji nekako dospije na našu Zemlju. Hoće li on biti drugačiji od nas?

Da je čovječanstvo u jednoj velikoj zabludi što se razlike među ljudima tiče može se vidjeti iz carstva u kojem žive životinje. Iako ljudski rod često bude upoređen sa životinjama ipak se po mnogo čemu razlikuje. Uostalom, i one se međusobno razlikuju. Čovjek je sisar i samo sa tom vrstom životinja se može upoređivati. Ne možemo se uporediti sa ribama na primjer. A ni ptice se ne upoređuju sa njima. Šta mislite znaju li oni jedni za druge? Ne, oni žive u više svijetova. Ptice na nebu, ribe u vodi. Kad bi se slučajno sreli, neko bi nekog zasigurno pojeo, sigurno se ne bi pokušali upoznati. Što nije situacija primjerena za nekog dobrog ili lošeg čovjeka. Šta urade Evropljanin i Indijac kad se sretnu negdje, na nekom mjestu daleko od svega gdje su prepušteni sami sebi, a poznaju samo svoj jezik? Uradili bi sve, samo niko nikoga ne bi pojeo. Pokušali bi iskoristiti svoje i njegovo iskustvo i poznavanje prirode. Na kraju bi se uspjeli sporazumjeti te spasiti svoje živote. I vjerovatno, na kraju cijele priče nekako dospjeti svojoj kući, nazad u svijet u kojem ljudi umiru zbog razlike.  Ne moraju se više nikada vidjeti. Obojica će znati da razlika među LjUDIMA ne postoji. Negdje, duboko u sebi će znati da je čovjek izmišljen kako bi pomogao nekom drugom čovjeku!

Коментари

  1. Анониман30. јун 2011. 21:22

    Bravo!Imam samo rijeci hvale za tebe i tvoje pisanje!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман21. јул 2011. 21:08

    odlicno,, bravo mladicu. ovakva razmusljanja daju bar malo nade na ovim prostorima

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Komentariši

Популарни постови